Giriş Sayfası Forum Anasayfası Forum Anasayfası <>5Tarihî Süreçte; <>5Mezar Çeşitleri - Yüzey Araştırmaları - İlgili Haberler <>5Mermer, Taş Lahitler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Büyük İskender Lahdi

 Cevap Yaz Cevap Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Misafir Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Simge
  Alıntı Misafir Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Büyük İskender Lahdi
    Gönderim Zamanı: 05/Eylül 2017/2008 Saat 13:05
Osman Hamdi Beyin 1887 de antik Sayda (Lübnan) kraliyet nekropolünde gün ışığına çıkardığı lahit, tartışmasız, tüm arkeoloji dünyasının da en önemli buluntuları arasında yer alır. Burada ebedi uykuya çekilen kişi sanılanın aksine büyük İskender değildir. Sayda (Fenike) kralı Abdalonymostur yani önceleri bir bahçivan olan, ama sonradan Iskender tarafindan Dogu Akdeniz ülkelerine yönetici atanan Abdalonymos’a aittir.Tarihin en çarpıcı, en etkileyici figürüne ve onun bu kimliğine vurgu yapan sahneler, işte bu yapıtı benzersiz kılar. Lahtin bir yüzünde, Yunanistan daki küçük bir krallığın sahibi Makedon lideri İskender’e büyük Asya kapılarını açan tarihi an resmedilir.
Lahit, yassı bir taban bölümünün üstünde yanlamasına duran bir dikdörtgenler prizması biçimindedir; tepesinde bir Yunan tapınağınınkini andıran bir beşik çatı vardır. Prizmanın dört yan yüzüyle çatının üçgen alınlıkları kabartmalarla kaplıdır.
Uzun yüzlerden birinde Yunanlılarla Persler arasındaki bir çarpışma canlandırılmıştır.Bu kabartmanın sol yanındaki, at üstünde betimlenmiş figür İskender'dir. Sırtında Herakles' in simgesi olan aslan postu vardır.



Öbür uzun yüzde bir aslan ve geyik avı sahnesi yer almaktadır.


Dar yüzlerden birinde ve bunun üstündeki alınlıkta birer çarpışma sahnesine yer verilirken, öbür dar yüzde bir pars avı, alınlıkta ise gene Perslerle Yunanlıların çarpışması konu edilmiştir.

Eski Yunan sanatında âdet olduğu gibi, beyaz mermerden yapılmış İskender Lahti' nin, Savaş ve av sahneleri ile kralın yaşamından olayların canlandırıldığı bütün kabartmaları kırmızı, mavi, sarı, mor, kızıl kahve, fildişi, aşı boyası, toprak rengi, siyah gibi çeşitli renklerle boyanmış ve boyaları yüzyıllardır canlılığını korumuş. Epeyce solmuş ve yer yer kaybolmuş olmakla birlikte, bu boyaların izleri bugün de seçilebilmektedir.





Bu, Anadolu da 2 yüzyıl boyunca hakimiyet kurmuş, Perslerle, onların hükümdarı, krallar kralı, Darius ile yapılan İssos Savaşıdır (MÖ 333). Dikkat çekici olan, İskender in burada yarı tanrı kahraman Herakles in aslan başlığı ile işlenmesidir.


Tıpkı bastırdığı sikkelerdeki gibi. O, yorulmak bilmez savaşkanlığıyla Herakles in, İlyada nın efsanevi kahramanı Aşil in yeryüzüne yansımasıdır. Dahası, başlığının kenarlarında betimlenen koç boynuzlarıyla da Mısır tanrısı Amon-Ra nın, güneşin çocuğudur. Lahit renklerini yüzyıllara teslim etmiş olmakla birlikte halen kısmi olarak renkler lahitte mevcut.
İskender hakkında yazılanlar, onun gerçekten de kimsenin düşlerine bile sığdıramayacağı bir idealin peşinden gittiğini gösterir. Hayli etkisinde kaldığı Doğulu halklarla Batılıların kaynaştığı bir dünya devleti yaratmak. Barış içinde. Yeryüzünde yaşayan tüm insanlara dokunmak, tüm toprakları solumak ve ayağının altında hissetmektir isteği. Ama gördüğü direnişi de ezip geçerek, toza, küle dönüştürmekten geri kalmaz.
Muhteşem bir komutan , akıllı bir hatiptir.Ama altınları, gümüşleri, sahip olduğu kişisel hazinesini umarsızca, elini kirden temizlemek istercesine dağıtır. Bir maceraperest, kaşiftir aynı zamanda. Öyle ki, kimselerin gitmeye cüret edemediği bilinmez diyarlara, Himalayalara sürüklenecek denli coşku doludur.
Öte yanda, krallık çıkarlarının doğrultusunda stratejik şekilde hareket eden zeki bir melankolik, soyut düşünce, metafizik ve gerçeklik arasında bir yalnızdır. Bu nedenle hem sevilir, hem de garipsenir. Aynı ölçüde de korkulur. Nasıl algılanırsa algılansın, sonuçta onun için söylendiği gibi yeni bir çağ başlatmıştır .İskenderin bastırmış olduğu sikkeler bile zenginliğini yansıtır. Ele geçirdiği her yerde gümüş tetradrahmilerini ve drahmilerini bastırmıştır. Bunlar bile zenginliğinin göstergesidir.














Düzenleyen dalamper - 05/Eylül 2017/2008 Saat 13:07
Yukarı Dön
 Cevap Yaz Cevap Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Powered by Web Wiz Forums Free Express Edition
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,109 Saniyede Yüklendi.