Giriş Sayfası Forum Anasayfası Forum Anasayfası <>5Tarihî Süreçte; <>5Mezar Çeşitleri - Yüzey Araştırmaları - İlgili Haberler <>5Muhtelif Haberler...
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Truva'nın Nekropolü Aranıyor ( Görüntülü )

 Cevap Yaz Cevap Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
magistratus Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
Magistratus

Kayıt Tarihi: 31/Aralık 2017/2006
Son Giriş: 15/Şubat 2017/2011
Konum: Globe
Durum:
Gönderilenler: 397
  Alıntı magistratus Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Truva'nın Nekropolü Aranıyor ( Görüntülü )
    Gönderim Zamanı: 05/Ağustos 2017/2010 Saat 12:03


Çanakkale Merkez'e bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan Truva Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarında, M.Ö. 2000'li yıllara denk gelen Truva 4 ve 5 döneminin olası nekropolüne ulaşılmaya çalışılıyor.

Truva Antik Kenti'nde 2010 yılı kazı çalışmaları Alman Arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka başkanlığında ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan'ın başkan yardımcılığında hızla sürüyor. 50 uzmanın yanı sıra çevre köylerden çok sayıda işçinin katıldığı kazı çalışmaları, geçtiğimiz yılki gibi bu yıl da kaleden 350 metre uzaklıktaki aşağı kentte bulunan savunma hendeğinde devam ediyor.

Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, aşağı kentin savunma hendeğinin olduğu alanda geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda yeni doğmuş çocuğuyla beraber ya da daha 9 aylık hamileyken gömülmüş bir kadın ile bir erkek iskeleti bulduklarını hatırlattı. Aslan, ''Fakat bu iskeletlerin tarihlenmesi tam kesin değildi. Kazı sonrasında yaptığımız tarihlemede, iskeletlerin Truva 4 ve Truva 5 dönemine, yani M.Ö. 2000'li yıllara ait olduğunu belirledik. Bu da, Homeros Truvası'ndan (M.Ö. 1700'lerden başlayıp 1200'lere kadar devam eden Truva 6 ve Truva 7 dönemi) aşağı yukarı 300-400 yıl önceye denk geliyor. Bu yıl ki kazılarda amacımız, hendek sistemiyle bağlantılı kent girişinin daha büyük alanda saptanması ve bulunan iki iskeletin bir mezarlığa mı ait olduğunu belirlemek' dedi.

Dokuz katmandan oluşan antik kentte, Truva 1 döneminden Truva 7'ye kadar olan döneme (Tunç Çağı) ait hiçbir nekropolün henüz gün yüzüne çıkmadığını hatırlatan Doç. Dr. Aslan, geçen yıl bulunan iskeletlerden yola çıkarak belki de Truva 4 ve Truva 5 dönemine ait olası bir nekropole ulaşacaklarını ve bunun bir ilk olacağını belirtti.

MÜZE TRUVA'YA HAYAT VERİR

Doç. Dr. Aslan, yaklaşık 15 yıldır Truva Müzesi'nin konuşulduğunu, projeler yapıldığını ve fikirler beyan edildiğini belirtirken, son dönemlerde atılan somut adımların artık Truva Müzesi'nin hayal olmaktan çıktığını ve adım adım daha somut projelere dönüştüğünü söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Truva Müzesi'nin yapımıyla ilgili önemli çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Aslan, ''Müze alanının yerinin tespiti, kamulaştırılması ve bürokratik önlemlerin aşıldığını biliyoruz. Fakat yarışma sürecinde ve müzenin gerçekleşmesi süreci birkaç yıl içinde olmalı. Bu müze, hem Türk turizmine, hem de arkeolojisine büyük katkıda bulunacaktır. Müze, şuan yılda 500 bin olan ziyaretçi sayısını ikiye katlar. Ayrıca ziyaret eden turistlerin Truva'yı daha iyi anlamaları açısından önemli bir işleve sahip olacaktır. Turistler bir iki saat içinde Truva'dan ayrılmak yerine bütün günlerini burada geçirecektir' dedi.

Doç. Dr. Rüstem Aslan, Truva Antik Kentinde 15 Temmuz'da başlattıkları kazıların 10 Eylül'de sona ereceğini belirtti.
Yukarı Dön
 Cevap Yaz Cevap Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Powered by Web Wiz Forums Free Express Edition
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,125 Saniyede Yüklendi.