Giriş Sayfası Forum Anasayfası Forum Anasayfası <>5Tarihî Süreçte; <>5Mezar Çeşitleri - Yüzey Araştırmaları - İlgili Haberler <>5Muhtelif Haberler...
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Roma Villası bulduğuna pişman oldu ! ( Görüntülü )

 Cevap Yaz Cevap Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
magistratus Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
Magistratus

Kayıt Tarihi: 31/Aralık 2017/2006
Son Giriş: 15/Şubat 2017/2011
Konum: Globe
Durum:
Gönderilenler: 397
  Alıntı magistratus Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Roma Villası bulduğuna pişman oldu ! ( Görüntülü )
    Gönderim Zamanı: 05/Ağustos 2017/2010 Saat 03:32
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde oturan Nizamettin Oral’ın  bahçesinde sera kurmak isterken bulduğu mozayiğin M.S. üçüncü yüzyılda Roma Dönemi’ndeki bir villaya ait olduğu tahmin ediliyor.

Çaycuma ilçesi Kadıoğlu Mahallesi’nde oturan Nizamettin Oral, bahçesinde sera kurmak isterken Zeugma benzeri bir mozaik bulmuştu. Olayın ortaya çıkması üzerine Kültür Bakanlığı Kdz. Ereğli Müzesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştı. M.S. 3. yüzyıldan kalan Roma Dönemi’ne ait bulguların elde edildiği kazı çalışmalarının bu yıl ki etabı bir hafta önce başladı. Bulunan iki mozaik ve ardından ortaya çıkan odaların ardından üçüncü mozaik bulundu. Üçüncü oda için ümitlendiren çalışmalarda, odaların güzel ve dekorlu olması villa ihtimalini artırıyor. Yapının yüksekte olması ve elde edilen bulguların kilise ya da hamama ait olmaması villa olasılığını güçlendiriyor. Yapının üzerine ikinci yerleşimin olması nedeniyle net bir sonuca varamadıklarını belirten Arkeolog Handan Özalpay, şöyle konuştu: “M.S. 3. yüzyıl Roma döneminde yüksek yerlere yazlık gibi villaların kurulması geleneği, ortaya çıkan mozaiklerin dekorlu ve güzel odalara işaret etmesi ve elde edilen bulguların kilise ve hamam gibi bir yapıya ait olmamaları villa ihtimalini güçlendiriyor. Bu nedenle ilk olarak villa tahmin ettik, halen daha villa olduğunu düşünüyoruz. Tarihi yapının üzerine ikinci yerleşiminin bulunması ve yüksek derecede tahrip olması nedeniyle de, net bulgulara ulaşamıyoruz. Başka mozaik olmadığını belirlememiz halinde mozaiklerin taşınması veya yerinde korunması yönünde kurul kararını bekleyeceğiz. Kurulun vereceği kararın ardından çalışmaların yönü ve vadesi netleşecek.”

KAZILAR HAYATINI KARARTTI

Kazı çalışmalarının yapıldığı bahçenin sahibi Nizamettin Oral, iki yıl sekiz aydır kendi bahçesinin kendine emanet edildiğini söyledi. Yedi emin olarak teslim edilen bahçedeki kazı çalışmalarının zarar görmemesi nedeniyle evinin balkonunda gece gündüz nöbet tuttuğunu belirten Nizamettin Oral, devletin hiçbir maddi destek vermemesinden yakındı. Bahçesini ekemediği için önemli derecede maddi kaybı olduğunu belirten Nizamettin Oral, çalışmalar bitirildikten sonra alanın etrafına en azından tel çekilmesini istedi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a seslenen Oral, kendisinin ve kazı çalışmalarına sahip çıkılmasını istedi. 3 yıldır binlerce TL maddi zararı olduğunu belirten Oral, yaşadıklarını şöyle anlattı: “2008 yılında bahçemde sera kurmak istedim. Seranın demir çubuklarını araziye monte etmek isterken, sert bir zemine denk geldim. Kazdığımda mozaiği buldum. Böyle bir durumun yasak olduğuna dair bilgim yoktu. Köydeki bir çok kişiye gösterince, olaya jandarma ve Kültür Bakanlığı müdahil oldu. Burayı bana yediemin olarak emanet ettiler. Kazı çalışmalarının yürütülmediği zamanlarda, şikayet olduğunda gecenin bir vaktinde bile gelip kapımı çalıyorlar. Alana bakıyorlar. Şikayetler haricinde kapıma uğrayan olmuyor. Böyle etrafına bant çekmekle olmaz. Kar ve yağmurda evimin balkonunda nöbet tutuyorum. Zarara uğramasın diye uyuyamıyorum. Beni tek teselli eden noktası, kazı çalışmalarında köyümüzün gençleri çalışıyor para kazanıyor. Ama en azından alanı tel örgüyle çevirsinler.”

Bahçedeki ağaçların kesildiğini ve kazı çalışmaları nedeniyle ekim yapamadığını anlatan Oral, şunları söyledi: “Daha önce mısır, domates, salata gibi ürünler ekiyordum. En son sera yapmıştım. Maddi olarak zararım ne kadar bilmiyorum ama seradan şu ana kadar en az 9 kez ürün almıştım. 4-5 adet meyve ağacım gitti. Bahçemin kazı yapılan hiçbir kısmına ekebileceğim diğer ürünleri ekemiyorum. Şu ana kadar bu zararım ödenmedi. Böyle bir tarihi yapıyı, ortaya çıkardığımız için ödüllendirmeyi beklerken, zararınıda kendimiz çekiyoruz. Yine de devletimiz milletimiz için katlanıyoruz ama buradaki belirsizlik netleşsin istiyorum.”



Düzenleyen magistratus - 09/Ağustos 2017/2010 Saat 17:54
Yukarı Dön
fakabas Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 21/Eylül 2017/2008
Son Giriş: 18/Ekim 2017/2012
Konum: sinop
Durum:
Gönderilenler: 176
  Alıntı fakabas Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17/Ağustos 2017/2010 Saat 06:20
şimdi vatandaşa bunu revâ görürseniz nasıl kalkıpta vatandaşdan yasal davranmasını beklersiniz vede vatandaşa bunun yasal yollarının ne kadar tutarlı olduğu konusunda inandırıcı olursunuz,artık vatandaş da çevresinde hatta dünyada olup bitenden haberdar,Oysa yapılması gereken neler olmalıydı?
1-Vatandaşa bir kültür madalyası verilerek anore edilmeli ve kültür elçisi yapılmalıydı ki bu vatandaş kültür bakanlığının kültür varlıklarının bulunması ve tahribi konularında bilinçlendirme çalışmaları amaçlandığında bakanlığın bastıracağı afişlerden bin kat daha fazla verim alınmasını sağlardı(İnsanlar afişlere bakmıyor ,reklama bakmıyor artık uygulama ve uygulama sonucuna bakıyor ,DÜNYA DEĞİŞTİ ARTIK)
2- O sahayı güzel koruma içine alıp birde bu vatandaşın hem zararının tazmini hemde orayı koruyup kollamasının karşılığı kendisine bir çeşit koruma maaaşı bağlanmalıydı kazı sonrası ise mümkünse kendine hazineden kazı yeri kadar bir arazi (arazisinin şartlarına bedel olacak şekilde)tahsis edilmesi yada arazisinin değeri kendine ücret oalrak ödenmeliydi.
3-aynı zmaanda kazıda çalışan kişileri eğiterek ara eleman kazanmak için ara ara eğitim verilmeli ki daha bilinçli ve kontrollü çalışmalar yapılsın.
Acaba böyle yapıldı da vatandaşımız buna rağmen yasal olmayan yollara tevessül ettimi ? hayır etmez asla ve kati olarak etmez.ama siz vatandaşa yukardaki şikayet mevzuunu revâ görürseniz bakanlığı yapıcı değil tahrib edici yollara tevessül edici olarak kullanıyorsunuz anlayışı çıkmaz mı? ve bu anlayışda tam tersine bakanlığın çalışmalarına yardımcı olacak yerde gayri yasal yollara tevessül edilmesine zemin hazırlayarak kaçak kazıyı çoğaltır mı çoğaltmaz mı ? Karar sizin bize düşen işin doğrusunun böyle olduğu anlayışını fikretmek. efendim kanunlar,mevzuuat böyle naapalım.. gibi sözler günü kurtarmaya çalışanların ,bakanlığı arpalık olarak bellemiş olanların zihniyetini çağrıştırmakda.deemzlermi koskoca bakanlıkda bir âkil adam çıkıpda bu kanunların Bakanlığın yararına olacak şekilde değiştirilmesi için Bakana arz edip T.B.M.M.de bu konuda kanunlar çıkarılması için çaba ve gayret gösterilmiyor. Niçin mi? birileri daha bu soygun ve vatandaş caydırıcı zulüm düzenini sürdürsün diye, başka ne olabilir ki Bu kadar her şey âyan ve beyan ortada iken hala yanlış da ısrar etmenin ne anlamı var.para sorunu mu? bakın bu vatandaşın eline   kazı sonrası aynı zamanda burayı gezmeye gelenlere cüzi bir miktar para ile gezilmesi için makbuz verin,işte bakın o zaman paranın nasıl geldiğine ,tabii alışmışlar maliyeden gelen ödenekle yan gelip yatmaya ne diye uğraşsın garibim memurlarım bu işlerle dimi.
Burayı vatan bellemiş bu uğurda kanını dahi vermek den çekinmeyen vatandaşıma bu tür bir muameleyi hangi Bakanlık dan gelirse gelsin kınamalı ve bu olumsuz kanunların değişmesi için her vatandaşımız elinden gelen gayreti göstererek canını verdiği bu Anayı dolu dolu ANADOLU olarak yaşama hakkına sahip olmalı , soyguncuların ve düzenbazların düzen ve ve saltanatını ortadan kaldırmalıdır.
düşüncelerim nacizane olup katılır veya katılmazsınız ama katılmıyorsanız da tenkitlerinizin başımız ve gözümüz üzerinde yeri var yeterki artık bu konuları tartışmaya açalım sancılarımız başlasın,yoksa hem gariban definecilerimizin hemde böylesi vatandaşlarımızın ve herşeyden önemlisi kültürümüzün elimizden kayıp gitmemesi toprak altında
görünmez olup kalmaması için artık bu güzel doğumun sancıalrını ve baskılarını hissedelim ve hissetttirelim.selametle,saygıalrımla
Yukarı Dön
magistratus Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
Magistratus

Kayıt Tarihi: 31/Aralık 2017/2006
Son Giriş: 15/Şubat 2017/2011
Konum: Globe
Durum:
Gönderilenler: 397
  Alıntı magistratus Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07/Eylül 2017/2010 Saat 13:36
Ereğli Müze Müdürlüğü başkanlığında devam ettirilen kazı çalışmalarında, MS 250-256 yılları Roma Dönemi'ne ait mitolojik figürlerin yer aldığı mozaik taban bulundu.
Kazı sorumlusu arkeolog Ünver Göçen, bu yılki çalışmalarda iyi korunmuş taş temel üzerinde Roma Dönemi'ne ait taban mozaiklerine rastlandığını söyledi.
Göçen, mozaiklerin tam ortaya çıkarılmasına yönelik kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü, eserlerin kendilerini çok şaşırttığını kaydetti.



Düzenleyen magistratus - 07/Eylül 2017/2010 Saat 13:58
Yukarı Dön
magistratus Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
Magistratus

Kayıt Tarihi: 31/Aralık 2017/2006
Son Giriş: 15/Şubat 2017/2011
Konum: Globe
Durum:
Gönderilenler: 397
  Alıntı magistratus Alıntı  Cevap YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22/Eylül 2017/2010 Saat 18:24
Yukarı Dön
 Cevap Yaz Cevap Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Powered by Web Wiz Forums Free Express Edition
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,188 Saniyede Yüklendi.